קיים קשר הדוק בין עישון לפגיעה בבריאות השיניים והחניכיים. כיצד משפיע העישון על מצב השיניים והחניכיים? האם הפסקת עישון יכולה להחזיר את מצב הפה לקדמותו? ומה אפשר לעשות בכדי לשפר את בריאות הפה?
מה הם נזקי העישון לבריאות השיניים והחניכיים?
עישון גורם לנזקים בריאותיים רבים ומגוונים; התפתחות סוגי סרטן שונים, מחלות כלי דם, בעיות נשימה, פגיעה באונות, בראייה ועוד. עישון משפיע לרעה גם על בריאות השיניים והחניכיים.
בחלל הפה נמצאים מאות חיידקים, חלקם "טובים" וחלקם "רעים" (פתוגנים) – כאשר האיזון בין שני הסוגים חשוב מאוד, עם שאיפה להקטנת החלק היחסי של החיידקים הפתוגנים. בקרב מעשנים, אחוז החיידקים הפתוגניים נשאר גבוה מאחר ועישון מעודד המצאות של חיידקים אלו, גם ברקמות מתוחזקות.
עישון גורם להקטנת יצירת הנוגדנים ולפגיעה בכדוריות הדם הלבנות וביכולת ההתגוננות שלהן מפני חיידקים, ובכך משפיע לרעה על המערכת החיסונית. נוכחות חיידקים פתוגניים, בשילוב עם תגובה חיסונית לקויה של המאחסן – מובילה להיווצרות מחלת חניכיים. תגובה חיסונית לקויה, כאשר נוכחים חיידקים פתוגניים, מובילה לתהליך דלקתי מוגבר ולספיגת עצם תומכת סביב השיניים.
כמו כן, עישון פוגע ברמות הוויטמין C בדם, ויטמין שהנו חיוני לריפוי פצעים ומחלות. כך שעישון לא רק גורם לעלייה בכמות החיידקים המזיקים בחלל הפה, הוא גם פוגע ביכולת הגוף להתמודד עם נוכחות חיידקים אלו ויכולת הריפוי העצמי שלו.
הניקוטין המצוי בסיגריות, גורם להיווצרות כתמים צהובים על השיניים; כך שמלבד הנזקים הבריאותיים, עישון גורם גם לפגיעה אסתטית במראה השיניים.
כיצד מזהים מחלת חניכיים?
מחלת חניכיים (נקראת גם מחלה פריודונטלית או פריודונטיטיס, Periodontitis), הנה מחלה זיהומית אשר נגרמת כתוצאה מהיווצרות רובד חיידקים הנקרא פלאק. מחלת חניכיים עשויה עלולה להחריף כתוצאה ממספר גורמי סיכון, העיקריים שבהם הם עישון, שינויים הורמונליים ומחלת הסכרת.
המצאות של רובד חיידקים על השיניים ובגבול החניכיים גורמת להיווצרות דלקת חניכיים. תגובה מוגברת לדלקת כרונית שקיימת בפה מובילה לתהליך ספיגת עצם סביב השיניים ופגיעה במנגנון התומך בשן. את התהליך הזה ניתן לזהות באמצעות צילומי רנטגן ובדיקת גובה העצם סביב השיניים.
תהליך של דלקת בחניכיים יתאפיין בתסמינים הבאים:
- נפיחות של החניכיים
- דימום בצחצוח
- ריח רע מהפה
- התפתחות "כיסים" של החניכיים סביב השיניים
אצל אנשים מעשנים, בנוכחות דלקת יהיה פחות דימום והסימנים המוקדמים שיכולים להתריע על בעיה, לא תמיד יהיו נוכחים. לכן, יש חשיבות רבה, בעיקר בקרב מעשנים, לגילוי מוקדם של מחלת חניכיים, באמצעות בדיקות מקצועיות המתבצעות על ידי רופא שיניים מומחה אחת ל-6-12 חודשים.
טיפול במחלת חניכיים
השלב ראשוני של טיפול במחלת חניכיים כולל הקטנת הגירוי החיידקי והחזרת המצב המאוזן, שבו ספיגת העצם מינימלית.
הטיפול כולל:
- סילוק רובד
- סילוק אבנית
- סילוק רקמה גרנולרית
- סילוק כל גורם נוסף אשר אינו מאפשר תחזוקה תקינה של השיניים והחניכיים.
לאחר השגת מצב חניכיים מאוזן, המטופל יכנס לתכנית תחזוקה, הכוללת לרוב טיפולי שיננית אחת ל- 2-3 חודשים ובדיקות מעקב של מומחה למחלות חניכיים, אחת ל- 6-12 חודשים.
הפסקת עישון מוחלטת הנה קריטית להצלחת הטיפולים ולהחלמת החניכיים. אם המטופל ימשיך לעשן במהלך הטיפולים ובסיומם, תוצאת הטיפול לא תהיה יציבה וקיים סיכוי גדול יותר להידרדרות מצב החניכיים.
מהי חשיבותה של גמילה מעישון לפניי ניתוח חניכיים?
במקרים בהם נדרשת התערבות כירוגית – ניתוח חניכיים, השתלות חניכיים וטיפולים עדינים ומורכבים אחרים – נמצא כי אצל מטופלים מעשנים הריפוי יהיה מורכב ואטי יותר, עם תוצאות פחות אופטימליות וסיכויים גבוהים יותר לסיבוכים לאחר הניתוח.
במקרים של עקירת שיניים וביצוע שתלים דנטליים – קיימת עלייה ברמת הסיבוכים וירידה בסיכויי הצלחת השתלים בקרב מעשנים, בעקבות פעילות רקמתית לקויה. אצל מעשנים שעברו השתלות, קיים סיכון גדול יותר להתפתחות דלקות וזיהומים סביב השתלים.
טיפים לשמירה על בריאות השיניים והחניכיים
שמירה על מצב החניכיים והשיניים מונעת התפתחות מחלות ובעיות שונות, שעלולות לגרום לנזק רב, לעתים בלתי הפיך. חשוב מאוד להקפיד על שגרת ניקיון ותחזוקה טובה של חלל הפה.
- צחצוח
בדיוק כשם שאינכם מוותרים על מקלחת מדי יום – אין לוותר על צחצוח השיניים לאחר כל ארוחה, ואם זה בלתי אפשרי – יש להקפיד על צחצוח לפחות פעמיים ביום, בבוקר ובערב, בכדי להסיר את רובד החיידקים ולסלק אבנית.
כיצד מצחצחים שיניים נכון? הפעלת כוח בצחצוח לא תתרום לכם כמו שימוש בטכניקה נכונה. למעשה, הפעלת כוח רב בצחצוח עלולה לגרום לפציעה של החניכיים ולשחיקה ונסיגה שלהן. צחצוח נכון נעשה בתנועות מעגליות ויארך כ-2 דקות. חשוב לצחצח את הקו המחבר בין השיניים והחניכיים, הן מהצד החיצוני והן מהצד הפנימי. רצוי לעבור בעדינות עם המברשת גם על החניכיים. חשוב להשתמש במברשת רכה עם ראש לא גדול במיוחד, בעזרתה ניתן להגיע לכל פינה בחלל הפה. את מברשת השיניים יש להחליף אחת ל-3 חודשים.
- חוט דנטלי
חוט דנטלי משמש להסרת שיירי מזון מן החריצים בין השיניים. חשוב להשתמש בחוט דנטלי לפחות פעם ביום.
- בדיקות תקופתיות ושיננית
יש חשיבות רבה לבדיקות תקופתיות אצל רופא\ת השיניים והשיננית. הקפדה על הבדיקות התקופתיות בזמן, עשויה למנוע התפתחות של בעיות עתידיות, על ידי אבחון מוקדם בידי גורם מקצועי. לעתים לא רחוקות, איננו שמים לב לבעיה כלשהי עד אשר היא מחריפה. ביקור קבוע אצל רופא\ת השיניים וטיפולי תחזוקה אצל השיננית, מסייעים במניעה של מצבים כאלו ושימור מצבם המיטבי של השיניים והחניכיים לאורך זמן.
- הימנעות מגורמים מזיקים לבריאות הפה
תזונה בריאה, הפחתה או הימנעות ממזון עתיר סוכרים, משתיית משקאות מוגזים ומעישון – יאפשרו שמירה מרבית על בריאות השיניים והחניכיים.