מידע מקיף בנושא השתלת שיניים וכיסוי שורשים

השתלת שיניים וכיסוי שורשים

השתלת שיניים וכיסוי שורשים הוא טיפול מתקדם ואפקטיבי במיוחד במקרים של אובדן שיניים על רקע מחלת חניכיים שלא טופלה בזמן ולכן הובילה לאובדן של שיניים. זהו הליך כירורגי, שבאופן טבעי חשוב להפקיד את ביצועו בידיים מיומנות במיוחד.

מה הכוונה בכיסוי שורשים?

מחלת חניכיים (פריודונטיטיס) היא מצב שנוצר בעקבות דלקת שלא טופלה בזמן. המחלה פוגעת בעצם הלסת, מחלישה אותה, וכתוצאה מכך נחשפים השורשים של השיניים (מצב שמוכר בעיקר כ"נסיגת חניכיים", בגלל שזו התמונה המתקבלת כשמסתכלים על הפה). שורשים חשופים גורמים לרגישות מוגברת למזון או שתייה חמים או קרים, ולתופעות לא רצויות נוספות. בהתאם חשוב לכסות אותם, כחלק מהטיפול הכולל הנדרש לשיקום הפה.

סיבות אפשריות נוספות לחשיפה של שורשי שיניים: צחצוח אגרסיבי מדי (ולכן מומלץ לקבל הדרכה מקצועית לצחצוח נכון), יישור שיניים שבמסגרתו השיניים זזו יותר מדי ולכן יצאו מהמעטפת הנכונה עבורן, וגם חניכיים דקות ועדינות (למשל על רקע גנטי).

איך מתבצע הליך השתלת שיניים וכיסוי שורשים?

הליך השתלת שיניים וכיסוי שורשים ניתן לבצע במספר דרכים. בדרך אחת הכירורג הדנטלי לוקח פיסת רקמה מהחך ומשתיל אותה במקום שבו החניכיים נסוגו וחשפו את השורשים. ההשתלה כוללת חיבור של הרקמה החדשה לזו הקיימת. דרך אחרת היא לקיחת רקמה מהאזור שסביב השן עצמה – אופציה רלוונטית כשהיקף הפגיעה באזור נמוך יחסית.

כמו כן ישנה שיטה שנקראת אלודרם, ובה ההשתלה מבוססת על חומר דמוי רקמה אנושית. היתרון המשמעותי הוא שאין צורך בלקיחת רקמה מאזור כזה או אחר בפה, כך שהתהליך כולו נמשך זמן קצר יותר, וכמובן נמנעת הפגיעה בחך (גם אם היא מבוקרת).

החלמה אחרי השתלת השיניים וכיסוי השורשים

אחרי השלמת השתלת שיניים וכיסוי שורשים נדרשת כמובן התאוששות. באופן עקרוני ניתן לחזור לשגרה כבר למחרת הניתוח, שמתבצע לרוב בהרדמה מקומית. יחד עם זאת יש לקחת בחשבון בין שבוע לשבועיים שבהם ייתכנו עדיין תופעות לוואי – שילכו ויתפוגגו בהדרגה. את תוצאות ההליך ניתן לראות בדרך כלל לאחר 4-6 שבועות.