ד"ר גדי שי התפרסם בהיותו הרופא שמציל שיניים. למרפאה שלו, מרפאת שיניים לובנדנט ברחוב יגאל אלון בתל אביב מגיעים מטופלים מכל חלקי הארץ אשר מעוניינים לשקם ולהציל את השיניים שלהם. ביקשתי מד"ר שי לתת לי היום קצת רקע לגבי המחלה שפוגעת לנו בשיניים עוד מילדות – מחלת העששת.
"העששת היא אחת משתי מחלות כרוניות שתוקפות את השיניים", מסביר ד"ר גדי שי , רופא בעל למעלה מ-30 שנות ניסיון בשיקום והצלת שיניים. "העששת פוגעת במשטחים השונים של השיניים וגורמת להיווצרותם של חורים בשכבות השן, דבר אשר גורם להרס של פני השן ובשלב מאוחר יותר לפגיעה במוך השן ולכאבי שיניים עזים". "אני רוצה לדבר איתך היום דווקא על הסיבות שגורמות למחלת העששת, מכיוון שהדרך הטובה ביותר לעניות דעתי לטיפול במחלות הוא מניעה שלהן".
"ראשית כל נתחיל בדבר הכי בסיסי – המזון שאנו אוכלים", התחיל להסביר ד"ר שי, "זה הרי לא סוד שמאכלים שונים מורכבים מרכיבים שונים ולכל אחד מהם יש השפעה שונה על מערכת העיכול והמערכות השונות בגוף שלנו. ובכן, זה לא שונה גם בכל מה שקשור לשיניים. העששת אשר אנו מדברים עליה נוצרת כתוצאה מהחיידקים שנמצאים בתוך חלל הפה שלנו, החיידקים האלה מאוד אוהבים פחמימות וסוכרים, למעשה – הם ניזונים מהם וכתוצר לוואי הם מפרישים חומצות אשר פוגעות בשכבת האמייל של השן שלנו."
"אז מה אנחנו צריכים לעשות? להפסיק לאכול פחמימות?", שאלתי את הדוקטור, "כמובן שלא", ענה לי ד"ר גדי שי, "הקטנת כמות הפחמימות אמנם מומלצת על ידי חלק מהרופאים בלי קשר למצב השיניים, אבל אין צורך להפסיק לאכול פחמימות לחלוטין. מה שכן, לא יפתיע אותך אם אומר שהקטנת כמות המאכלים שמכילים סוכר או פחמימות פשוטות יכולה לעזור במניעת מחלת העששת, נכון?".
הנהנתי וד"ר שי המשיך, "כמובן שבשביל להקטין למינימום את הפגיעה בשיניים כתוצאה מהפחמימות שאנו אוכלים במהלך היום, ועל מנת למנוע הסתיידות של שכבת הפלאק שמצטברת על גבי השיניים, מומלץ מאוד לצחצח שיניים לפחות פעמיים בכל יום – בבוקר ובערב, ואם יש אפשרות כזו – אז גם לאחר כל ארוחה שאוכלים במהלך היום." הסביר ד"ר שי. "חשוב מאוד גם לא להזניח את המרווחים שבין השיניים שבהם מצטבר מזון גם כן ולנקות אותם ביסודיות מדי יום עם כלים מתאימים לפי המלצת השיננית."
"במקרה ומדובר בילדים, אני גם מאוד ממליץ בנוסף לצחצוח לבצע איטום חריצים בשיניים הטוחנות – זהו טיפול מניעתי אשר נועד לאטום את החריצים שבשיניים האחוריות שבהן מצטברות לרוב שאריות אוכל אשר הופכות למכרה זהב בשביל החיידקים בחלל הפה. באם החריצים לא מנוקים כמו שצריך במהלך היום, הדבר יכול להוביל בסבירות גבוהה להיווצרותם של חורים בשיניים הטוחנות. יצא לי לראות לא מעט מקרים לצערי של ילדים בגילאים מאוד צעירים שהיו צריכים לעבור טיפולי שורש בגלל שלא הצליחו לשמור על ההיגיינה השיניים שלהם כיאות."
"וכמובן, שעל מנת לוודא שמצב השיניים תקין ושאין חורים או זיהומים נסתרים, חובה להגיע לרופא השיניים לביקורות תקופתיות.", אמר ד"ר גדי שי והחווה בידו, "אני יודע שיש הרבה מטופלים ששוכחים, או מתעצלים להגיע, אבל צריך לזכור – נזק לשיניים שתופסים אותו בזמן דורש התערבות קטנה בלבד מצד הרופא. לעומתו, אם מזניחים את המצב והנזק גדל – ישנו צורך בהתערבות רפואית גדולה יותר. חשוב מאוד לא לחכות עד שיתחילו הכאבים אלא להתייצב לפחות פעם בשנה בקליניקה של רופא שיניים מיומן על מנת שהוא יבדוק אתכם ויאשר שהכל תקין."