אי אפשר לזלזל בחשיבותו של החיוך; הוא הדבר הראשון שרואים כשמכירים אדם חדש, הוא כרטיס הביקור שלנו. לצד חשיבותה של האסתטיקה אסור לשכוח את נושא בריאות הפה שהוא דאגה יום יומית עבור כולנו. הזנחה של בריאות הפה תוביל לבעיות המצריכות טיפול בנסיגת חניכים השתלות למיניהן, ושאר טיפולים כואבים ולא נעימים שהם הדרך היחידה לטפל בבעיות קשות כגון אלו.
מתי נדרש טיפול בנסיגת חניכים
- מחלת חניכים – טיפול בנסיגת חניכים יהיה נדרש קודם כל במקרה של מחלת חניכים המתרחשת בשל הזנחה של בריאות הפה באופן עקבי. בשל ההזנחה, מצטברת אבנית ויחד איתה חיידקים המעוררים תגובה דלקתית שהורסת את הרקמות התומכות בשן. כתוצאה מכך, מתרחשת נסיגת חניכיים ושל עצם הלסת התומכת בשן. כלומר, בשלבים מתקדמים של המחלה, עלולים לאבד שיניים.
- צחצוח שיניים אגרסיבי מידי – כדאי לשמור על 'יד קלה על המברשת' כי צחצוח אגרסיבי מידי עלול לגרום לטראומה לחניכיים ולהביא לנסיגה שלהן. השתמשו במברשת רכה והשתדלו לצחצח בעדינות עד כמה שאפשר. כדאי לדעת שישנם מקרים בהם הנסיגה היא בכמה שיניים רנדומליות שהופעל עליהן כוח רב מידי, ולא תמיד בחלל הפה כולו.
- נסיגה טבעית – לאורך השנים מתקיימת נסיגת חניכיים טבעית בשל הידלדלות והיחלשות העצמות והגוף כולו. עם זאת, התהליך מתרחש במהירות וברמות שונות אצל כל אדם.
- יישור שיניים – אולי תופתעו, אך ישנם מקרים שבהם דווקא פעולות חיוביות כדוגמת יישור שיניים, גורמות לדחיקת השורש אל מחוץ למעטפת העצם של הלסת. בעקבות זאת, נגרמת נסיגת עצם ובאופן טבעי גם נסיגה של החניכיים.
אז איך מטפלים בבעיה?
טיפול בנסיגת חניכים מתחיל קודם כל במניעה; בהקפדה על היגיינת הפה לצד צחצוח עדין ונכון. אם בכל זאת התפתחה נסיגת חניכיים, הטיפול השכיח ביותר יהיה באמצעות השתלת חניכיים – בין אם באמצעות חומר מיוחד המיועד לכך או דווקא באמצעות הליך שמטרתו להסיר חתיכת חניכיים קטנה מהפה של המטופל, והשתלתה במקום הרצוי.